Panourile radiante sunt dispozitive din ce in ce mai des utilizate, la nivel mondial, in ultimii ani. Cunoscute si sub denumirea de plasme termice, aceste sisteme sunt concepute pentru a incalzi persoanele ce se afla in raza lor de acoperire.
Practic, radiatiile emise de panou intra in contact cu obiectele sau corpurile din imediata apropiere, incalzindu-le. Acest aspect este important, deoarece pe terasa nu vom avea nevoie sa incalzim aerul, fiind oricum vorba de un spatiu exterior.
Sistemele sunt simplu de montat, ele se pozitioneaza fie pe tavan, fie pe pereti, avand un randament crescut.
Functionarea acestora se bazeaza exclusiv pe curent electric, deci trebuie sa le alimentam la o priza.
Fie ca vorbim despre interiorul casei sau despre terasa, panoul radiant cu infrarosu se dovedeste a fi util, in ambele situatii.
Producatorii acestor dispozitive atesta faptul ca modelele au un randament de peste 95%, ceea ce inseamna ca nu va exista nici o risipa de energie, ci din contra, se va transforma in totalitate in caldura.
Daca pentru instalatiile de gaz va trebui sa achizitionam si un sistem de tavi si radiatoare, pentru panouri nu avem nevoie de aceste lucruri. Trebuie doar sa ne asiguram ca dispozitivele sunt bine prinse in perete, pentru a fi stabile si a functiona in parametri optimi.
Avand in vedere ca se afla la inaltime, pe perete, nu ne putem atinge de suprafata lor incinsa, deci evitam astfel incidentele neplacute.
Desi parte un aspect irelevant, este foarte important, mai ales cand prin preajma se afla si copii.
Modelele ce sunt amplasate pe tavan ajung pana la o temperatura maxima de 70 de grade, pe cand cele de pe perete, pana la 40 de grade.
Marimile panourilor difera, in functie de model si de puterea calorica pe care o are. De aceea, pentru spatiile mici vom alege un dispozitiv compact si de dimensiuni reduse, iar pentru spatiile mari, un model mai performant.
Radiatiile de tip infrarosu nu au nici un efect negativ asupra starii noastre de sanatate, ci din contra. Ele actioneaza precum razele soarelui, deci ne dau o stare generala de bine, dar nu numai.
Sa nu uitam ca acest tip de radiatii nu usuca aerul din camera, deci sistemul nostru pulmonar va functiona foarte bine, iar caile aeriene nu se vor irita.
Cunoastem deja acea senzatie de aer uscat, care nu este foarte indicata, mai ales in cazul persoanelor ce se confrunta cu astm sau diferite tipuri de alergii.
Gratie principiului de functionare modern, panoul radiant cu infrarosu nu duce la aparitia igrasiei intr-un spatiu, comparativ cu alte sisteme de incalzire, existente pe piata.
Observam ca exista o serie de avantaje ale acestor produse, printre care se numara si faptul ca nu polueaza mediul inconjurator, deoarece nu elimina noxe sau fum, in timpul functionarii.
Concluzionand, panoul electric este o varianta moderna de incalzire a unei case, fiind usor de pornit si avand un randament foarte ridicat. Acest aparat nu necesita o intretinere speciala, trebuie doar sa fie sters de praf, periodic, pentru a isi pastra proprietatile, cat mai mult timp.